Llibres   Vídeos   A la xarxa

 

Tricentenari 1714-2014 a la XTEC
Espai on hi ha un recull de recursos i propostes educatives per treballar el Tricentenari 1714-2014: activitats del Departament d'Ensenyament, propostes didàctiques per a tots les etapes educatives, activitats que han dut a terme els centres, recursos,  webs institucionals...
 
Pedres de Girona
Història de Girona durant la Guerra de Successió (1705-1714)
 
Viatge al 1714
Revista en format digital amb vídeos, enllaços, galeries d'imatges i textos que explica d'una manera clara i entenedora els fets més importants de la Guerra de Successió i que retrata la vida dels barcelonins de l'època. Un viatge fascinant per mantenir viu el nostre passat i per mirar amb fermesa el nostre futur més proper. Publicada per Sapiens.cat
 
11 de setembre de 1714
Iniciativa personal que explica molts detalls de la guerra de Successió.
 
Museu virtual de la Guerra de Successió
Informació molt completa de la Guerra de sucessió: el conflicte, les batalles, els exèrcits, els recursos i el patrimoni.
 
Programa En guàrdia! de RAC1 
 
De la guerra dels Segadors a la de Successió
Anàlisi de l'origen del conflicte: la guerra dels Segadors del 1640.
 
Testament de Carles II
El catedràtic Joaquim Albareda, autor del llibre "La Guerra de Sucesión de España", rememora les maniobres polítiques del monarca francès Lluís XIV i l'emperador austríac Leopold I per imposar els seus respectius candidats al tron espanyol a la mort de Carles II. La pugna entre els Àustria i els Borbó s'acabaria resolent amb la coronació del nét del Rei Sol, Felip V.
 
L'inici de la guerra de Successió
L'historiador Joaquim Enrique López analitza el desencadenant internacional del conflicte: la pugna entre el rei francès Lluís XIV i l'emperador Leopold I d'Àustria pel control de la corona hispànica.
 
La guerra de Successió
Relata el tram central del conflicte, a partir de la desfeta de la batalla d'Almansa el 1707. L'historiador Antoni Espino rememora la violenta repressió de les tropes borbòniques sobre Catalunya, l'últim reducte de la Península controlat pels austriacistes. La resposta del poble català contra la crueltat de l'exèrcit de Felip V va ser la guerra de guerrilles protagonitzada per miquelets, el sometent i noves forces de voluntaris.
 
La guerra de Catalunya
L'historiador Josep M. Torras i Ribé relata l'etapa final del conflicte. El moment en què Catalunya es queda sola davant França i Espanya i declara la guerra als Borbons el juliol del 1713. La Guerra dels Catalans esclata en dos fronts sanguinaris: el setge de tretze mesos a Barcelona i els ferotges atacs a punts del territori interior com la fortalesa de Cardona.
 
Decret de Nova Planta
Sobre la fumera i les ruïnes de la Barcelona assetjada durant tretze mesos, la maquinària administrativa i militar borbònica es preparava per fer desaparèixer Catalunya com a entitat política, cultural i lingüística. L'ocupació militar no era suficient. Com ja havia passat el 1707 a València i l'Aragó, calia anul·lar les lleis i constitucions de Catalunya. S'iniciava un període de demolició meticulosa de les institucions d'autogovern, que culminaria dos anys més tard de la derrota, el 1716, amb el Decret de Nova Planta.